Släthårig Foxterrier

Om rasen

Text kommer..

 

BPH- Beteende och personlighetsbeskrivning Hund

Släthårig Foxterrier är en social, glad och nyfiken ras. Mentalbeskrivning är ett bra sätt att ha koll på rasens mentala utveckling. Rasen har inte problem med mentaliteten. Trots det är det bra att göra BPH med sin hund. Det är ett verktyg för uppfödare att använda i vidare avelsarbete och även intressant för djurägaren att få se hur hunden agerar i olika situationer. Ett BPH tar ca 45 minuter för en hund att göra. Jag försöker göra BPH på de individer jag avlar på och arrangerar gärna valpträff med BPH efter en kull blivit 12 månader om intresse finns.

Mer information finns på SKKs hemsida:
https://www.skk.se/aktiv-med-hund/mentalbeskrivning/bph/

Patella Luxation

Patella är ovanligt i rasen men kan förekomma. Man kan inte alltid se om en hund har lösa knäskålar. Hälta är ett vanligt symptom men alla får inte hälta. Därför har jag valt att patellaundersöka de hundar jag använder i avel så långt det är möjligt. Man gör en officell koll efter hunden fyllt 12 månader och det får endast göras av en veterinär som är specialist på hund och katt. Patella luxation går att operera om hunden skulle vara drabbad i ett eller båda knäna. En hund med patella luxation bör inte användas i avel.

Mer information finns på SKKs hemsida: https://www.skk.se/uppfodning/halsa/leder/patellaluxation/

Spinocerebellar ataxi, SCA

Inom den släthårig foxterriern finns en ärftlig defekt – cerebellär ataxi. Ataxi är en sjukdom där delar av nervsystemet bryts ner vilket leder till att hunden inte kan koordinera sina rörelser. I denna typ av ataxi – cerebellär – förstörs vissa celler i cerebellum (lillhjärnan).
I svenska släthårsstammar dök ataxi upp första gången 1941 med några fall bland hundar med engelsk härstamning. Sjukdomen dök upp ett flertal gånger i uppfödningar med liknande blodslinjer, så den konstaterades snabbt vara ärftlig. Den är numera tack och lov mycket ovanlig och ansågs kanske till och med vara utrotad. Men eftersom den är ärftlig och det krävs att båda föräldrarna har det defekta anlaget i sin genuppsättning för att valpen kan utveckla sjukdomen. Detta innebär att det kan gå många år innan två anlagsbärare paras och det dyker upp sjuka valpar. Detta fel kan numera tack och lov spåras med gentest och risken för att sjuka valpar föds kan avvärjas genom att avel mellan två bärare av sjukdomen förhindras.

Under 2023 dök Ataxi åter upp igen i en kull efter många års frånvaro. Idag finns dna tester så nu behöver vi alla hjälpas åt att sätta stopp för sjukdomen helt och hållet. Mutationen som släthårig foxterrier kan bära på heter KCNJ10 och gentestet är för SCA. Laboklin och Genomia testar för just den genen.

Jag har under våren 2024 testat och kommer forsatt testa mina avelsdjur där det finns misstanke om Ataxi. Är du osäker på om du bör testa just din hund kan jag eller Marianne på Järvsöstigens kennel hjälpa till. Testar du din hund så dela med dig av resultatet till Marianne så vi kan hålla koll på spridningen.

Mer information om SCA hos slät fox och hur man kan testa finns här: https://jarvsostigen.se/?page_id=2538

Testade för SCA tillhörande Ghastly's uppfödning

Icke anlagsbärare för SCA

 
NOJV-16 Panya Lemart
SEUCH Everlong
Järvsöstigens Valkyria
SEUCH NOUCH SEVCH NW1 Aquavit
Harley od Jestřábí tvrze
Heriditärt fria
Ghastly's Arthur Morgan
Ghastly's John Marston
Ghastly's Sadie Adler
Ghastly's Abigail Roberts